Gyakori alvásproblémák, és az alvási apnoe

Az alvásmedicina egy fiatal, nagyon dinamikusan fejlődő ága az orvostudománynak.
Tapasztalatok szerint minden 5. ember érintett lehet valamilyen formában.

Ezen belül az alvás alatti légzészavarok csoportjának van fontos szerepe, hiszen számos komoly betegség okozója lehet. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a kóros elhízás, de komoly összefüggést találtak a szívinfarktus, a stroke és az alvási apnoe között is. A hangos, légzéskimaradással járó horkolás nagyon fontos tünet lehet. Amennyiben valaki tudomást szerez arról, hogy légzése ilyen, vagy folyamatos fáradságtól szenved (reggel gyakran fáradtan, fejfájással ébred, aluszékony a nap folyamán) vagy magas vérnyomást, cukorbetegséget diagnosztizálnak nála javasolt lehet az alváslaboratóriumi vizsgálat elvégzése.


Vizsgálat az alváslaboratóriumban

A vizsgálat célja, hogy az éjszaka folyamán objektív adatokat gyűjtsön a betegről a megfelelő terápia megtalálása érdekében. A vizsgálat fájdalomentes, csekély kellemetlenséget csupán az okoz, hogy idegen környezetben kell aludni, és a vizsgálathoz szenzorokat helyeznek a testre. (pl, ujjra, mellkasra fejre.) Az Obstruktív Alvási Apnoe (OSA) talán az egyik leggyakoribb ilyen betegség, melyet időben felismerve nagyon jól kezelhető, elkerülve ezzel további súlyos krónikus betegségek kialakulását. A kezelés lényege, hogy egy kicsi eszköz folyamatos pozitív légúti nyomást biztosítva garantálja az éjszaka folyamán a levegő szabad áramlását a légutakban. A terápiát az angol elnevezés kezdőbetűi alapján gyakran csak CPAP terápiaként emlegetik. (Continuous Positive Airway Pressure - Folyamatos pozitív légúti nyomás) Az alváslaboratóriumok előjegyzés alapján, dolgoznak, a vizsgálathoz beutalóra van szükség, melyet pl. háziorvos adhat.


További kérdései lennének?

Kérjük, írjon az info@alvasdiagnosztika.hu címre, vagy keresse fel kifejezetten az alvásterápiával foglalkozó weboldalunkat:

További információk »